BRON: Haarlems Dagblad 26-02-2018

Het mag niet zo zijn dat Haarlemmermeer de overlast krijgt die Lelystad niet tolereert, vindt PvdA-fractievoorzitter Chris Vonk.

Dat is zijn argument om als gemeenteraad van Haarlemmermeer over de luchthaven Schiphol te debatteren.

VVD’er Pieter-Jan de Baat heeft zo’n debat aangevraagd nu de uitbreiding van vliegveld Lelystad voor de tweede keer is uitgesteld. Wat zijn de consequenties daarvan, wil hij weten, want Schiphol zit al aan zijn maximumcapaciteit. En waar moeten dan al die vliegtuigen landen die volgens de plannen naar Lelystad zouden gaan?

Daar kunnen we het in Haarlemmermeer altijd over hebben, vindt CDA-fractievoorzitter Mariëtte Sedee, ,,maar daar gaan wij als gemeenteraad helemaal niet over’’. Met andere woorden: bespaar je de moeite, want niet wij maar de rijksoverheid gaat over Schiphol.

Inwoners

Dat kan wel zo zijn, zegt HAP-fractievoorzitter Johan Rip, ,,maar wij gaan wel over de belangen van onze inwoners’’. Hij vindt het daarom een goed idee dat de gemeenteraad van Haarlemmermeer een standpunt inneemt over de luchthaven Schiphol, die toch echt binnen de gemeentegrens ligt.

Dat vinden ook D66 en GroenLinks, te meer omdat op 2 november vorig jaar de gemeenteraad al een debat werd toegezegd.

VVD-wethouder Adam Elzakalai (luchtvaartzaken) kijkt uit naar het debat, zegt hij. Hij voorziet regionaal overleg rond de groei van Schiphol tot 2020, om een goede invulling te geven aan zaken en te voorkomen dat Schiphol op slot gaat. Dat vindt de raad te algemeen. Waar staat deze wethouder? ,,Haarlemmermeer is niet de enige partij die hier over gaat’’, zegt Elzakalai. ,,Wij zijn voor selectieve groei en tegen ongebreidelde groei. We willen de toekomst van Nederland met luchtvaart accommoderen. Hier en met andere partijen. Schiphol zit aan het maximum en Lelystad wordt uitgesteld, dat gaat niet samen. De discussie over de hoe-vraag moet naar voren gehaald.’’