Waar is de aardbeving als je hem nodig hebt?

Verneukt

Bron: Volkskrant, door: Bert Wagendorp 13 januari 2015

Het meest opmerkelijke in het conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de aardbevingen in Groningen vond ik de vaststelling dat het hele beleid betreffende de gaswinning decennialang is bepaald door 'minder dan tien mensen'. Minder dan tien mensen in wat in het rapport 'het gasgebouw' wordt genoemd maakten uit hoeveel gas er uit de grond werd gehaald en of er rekening moest worden gehouden met de veiligheid van de mensen die boven het Groningse gasveld woonden. Tot 2013 was de unanieme opvatting van de vertegenwoordigers van NAM, het ministerie van EZ, Gasterra, Shell, Exxonmobile, het Staatstoezicht op de Mijnen en nog een paar instanties dat die veiligheid er geen reet toe deed.

 'Groningen is een stad in beweging', hoorde ik het Groningse D66-raadslid Luhoff gisteren bij BNR Nieuwsradio zeggen. Hij werd geïnterviewd omdat minister Kamp naar de stad kwam om over de problematiek te praten. In reactie op het uitgelekte rapport verklaarde de NAM op haar website dit: 'Veiligheid staat voorop bij NAM en is belangrijk in al onze activiteiten.' Je kunt behoorlijk vergroeid raken met de leugens waarmee je jarenlang mensen hebt verneukt en er gewoon mee doorgaan, ook als je inmiddels bent ontmaskerd. Het gasgebouw, schrijft de raad, was 'een besloten en gesloten stelsel' waarbinnen afwijkende meningen van burgers en wetenschappers als 'onzin' werden afgedaan. In 1993 verscheen het eerste rapport waarin klip en klaar stond dat er een verband was tussen gasboringen en aardbevingen - en toen duurde het nóg twintig jaar voor ze in het gasgebouw eindelijk ophielden met het traineren en bagatelliseren van de steeds hardere bewijzen.

Het betreft een conceptrapport dat pas in februari in definitieve vorm zal verschijnen. Dat het is uitgelekt is heel mooi: dat voorkomt dat het vernietigende karakter ervan toch weer naar min of meer aanvaardbaar en acceptabel wordt gepimpt. Waar is de aardbeving als je hem nodig hebt? Misschien had een ferme 2.8'er Kamp er gisteren van kunnen overtuigen dat de Groningers een punt hebben, met hun eis dat de minister de gaskraan veel verder dichtdraait dan hij van plan is.

Hoe kan het dat een klein clubje zakenvrindjes jarenlang z'n goddelijke gang kon gaan, toezichthouders deel uitmaakten van het complot en de burger het nakijken had?

Er zijn in Nederland meer van zulke clubjes. Ik vermoed bijvoorbeeld dat ook het beleid rond de nationale luchthaven Schiphol wordt bepaald door minder dan tien mensen. Morgen komt voor de laatste keer de Alderstafel bijeen, genoemd naar het Groningse glijmiddel dat je kunt inhuren als je serieuze plannen hebt het volk te gaan belazeren. De Alderstafel, die zal worden vervangen door de 'Omgevingsraad Schiphol', was niets anders dan een rookgordijn van zogenaamde inspraak. Daar waren ze in Groningen al die jaren nooit opgekomen, daar hebben ze nu pas een 'Dialoogtafel'. De luchthaven moet en zal groter en groter. Dat de leefbaarheid voor honderdduizenden mensen in de omgeving nog verder wordt verziekt - soit. Het selecte clubje in het Schipholgebouw heeft evenveel minachting voor de burger als de collega's in het gasgebouw jarenlang tentoonspreidden - en zij zijn nog níet tot de orde geroepen. Hoe we worden verneukt door kleine machtskongsi's: het is niet de eerste taak van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid dat te laten zien, maar het is mooi meegenomen.