BRON: HAARLEMS DAGBLAD 27/12/2014:

HOOFDDORP - Nu boven Floriande veel vliegverkeer wordt geconcentreerd, is de Hoofddorpse wijk één van de knelpunten rond Schiphol. Vindt de actiegroep FloriandeTegenGeluid. In Den Haag gaat die pleiten voor een parlementair onderzoek naar de knelpunten.

Probleem vormen de vliegtuigen die opstijgen vanaf de Kaagbaan, maar niet richting westen hoeven. Via de zogeheten Spijkerboorroute worden ze naar het oosten geleid.

Een tijdlang hoopten bewoners dat die route verlegd zou worden, ook omdat gemeente en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) daar mogelijkheden voor leken te zien. Deze maand meldden Luchtverkeersleiding Nederland en NLR echter dat het niet kan.

Geen daadkracht

,,Daarmee zijn we terug bij af en is een kostbaar jaar verspild’’, heet het in een persbericht vol kritiek op de gemeente. Zo mist de actiegroep daadkracht bij luchtvaartwethouder Adam Elzakalai. ,,Waarom moet hij zich nog eens verdiepen in de afwijzingsargumentatie? Waarom steekt hij zijn nek niet uit om tot een alternatief te komen?’’

Weliswaar liet de wethouder op vragen van GroenLinks weten zich de ’beraden op volgende stappen’, maar dat zou jargon zijn voor afwachten en nietsdoen. Of, zoals dat in het persbericht heet, ’de gemeente gaat weer op haar rug liggen’. En dat terwijl die toch om het onderzoek had gevraagd.

Vuurwerk

Ook verbaast het de actievoerders dat burgemeester Theo Weterings zich wel druk maakt om vuurwerk en niet om de bewoners van Floriande die bijna ’dagelijks te maken hebben met veel meer herrie dan door vuurwerk wordt veroorzaakt’.

Omdat het ministerie van infrastructuur en milieu al evenmin lijkt op te komen voor de belangen van de bewoners, vestigen ze hun hoop op de Tweede Kamer.

Onrecht

Die zou eens goed moeten onderzoeken hoe dat wat aan de Alderstafel wordt afgesproken, uitpakt in de praktijk. ,,Er wordt zo mooi beloofd dat, terwijl het aantal vliegbewegingen naar 510.000 per jaar mag groeien, de hinder afneemt. Maar dat klopt hier aantoonbaar niet’’, meldt voorzitter Rob van Grieken. Zijn actiegroep vindt het hoog tijd dat ’het enorme onrecht dat de bewoners van Floriande is aangedaan, wordt rechtgezet’. ,,Laat de politiek komen met een oplossing voor het probleem dat zij heeft gecreëerd.’’